FETHİYE

Fethiye; Anadolu’nun güney batısında kurulmuş, tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış, kültürel ve doğal  zenginlikleriyle, yumuşak iklimiyle, sıcak kanlı insanlarıyla tipik bir Akdeniz kasabasıdır.

Eğer bir doğa tutkunuysanız ve yeni ufuklar keşfetmek için sabırsızlanıyorsanız, tatiliniz için mükemmel bir seçim fırsatınız var. Fethiye’nin birbirinden şirin irili ufaklı koyları, kumsalları, adaları ve Toroslar’ın yeşil çam ormanlarıyla çevrili bereketli toprakları sizi bekliyor.  Işıklar kentinde, tatil keyfinizin bir coşkuya dönüştüğünü hissedecek, tarih ve kültürün çevredeki doğal güzelliklerle nasıl bütünleşip renklendiğinin tanığı olacaksınız.  

Eşen Ovasından başlayarak bütün bölge, Toros Dağlarının güneybatıdaki yükseltileri ve çam ormanları ile kaplı. Bu dağların kıyılardaki yüksekliği 2000 mt ye kadar ulaşıyor. Sıcak yaz günlerinde, mavi gökyüzünün altında, çam ormanlarının hemen arkasındaki yüksek tepelerdeki kar manzaraları gerçekten de görülmeye değer. Dağların yamaçlarında, çam ağaçlarının yanı sıra  kekikten ada çayına, turunçgillerden Günlük (Sığla) ağaçlarına kadar binlerce bitkinin bulunduğu zengin bir flora örtüsü Fethiye’nin ayrı bir özelliği... Bölgede yaklaşık 100 hektarlık bir alanı kaplayan Günlük ormanı ideal bir kamp ve piknik alanı olarak kullanılıyor.


TARİHÇE

Fethiye çok eski çağlardan beri önemli bir yerleşim merkezidir. Antik dönemde” Işık Yurdunun insanları” anlamına gelen Likyalılar bu kente sahip olmuş ve Telmessos adıyla anılmıştır. Telmessos (Fethiye) M.Ö.545 (6. YY.) tarihinde Perslerin egemenliğine girmiş, M.Ö.333 (4.YY.) tarihinde kent Büyük İskender’e teslim olmuştur. Büyük İskender’in ölümünden sonra Telmessos bir süre Mısır Kralı Ptalomus’un egemenliğinde kaldıysa da daha sonra Roma İmparatorluğu’nun işgaline uğramış ve kentin adı bu dönemde “uzak diyar” anlamına gelen Meğri (Makri) ismiyle anılmıştır.

 Roma İmparatorluğunun ikiye bölünmesinden sonra Fethiye (Meğri) Doğu Roma/ Bizans İmparatorluğunun sınırları içinde kalmıştır. 1282 yılında Menteşe Beyliğinin kurucularından Menteşe Bey, Meğri’yi Bizanslıların elinden almıştır. 1424 yılında ise Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde halk arasında Beş kaza diye anılan Meğri (Makri); 1874 yılında Menteşe Livasına bağlı bir kaza haline dönüştürülmüştür. Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber Muğla İline bağlanan ilçenin ismi 1934 yılında;1913 yılında Şam’dan havalanarak bir süre sonra Teberiye yakınlarında uçağı düşürülerek şehit olan ilk pilotlarımızdan Fethi Bey’in ismi anısına Fethiye olarak değiştirilmiştir.

 

 


ALIŞVERİŞ

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında Fethiye, tatilcilere birçok alışveriş olanağı sunmaktadır. Kent merkezindeki Paspatur Çarşısı, Osmanlı Dönemi’ne ait cami ve hamam ile birlikte geçmişten günümüze uzanan bir köprüdür. Çarşı içinde deri, gümüş, kuyum, tekstil, halı-kilim, takı ve hediyelik eşya mağazaları ile renkli bir alışveriş dünyası sizleri beklemektedir.

Balık pazarı olarak da bilinen kapalı pazaryeri, kent merkezinde bir başka alışveriş seçeneğinizdir. Burada balık tezgahları ve çevredeki küçük ve şirin balık lokantaları ile renkli ve canlı bir ortam bulacaksınız. Tezgahlardan seçtiğiniz balıkları bu lokantalarda hazırlatabilir ve saz ekini eşliğinde sevdiklerinizle birlikte unutulmaz bir akşam geçirebilirsiniz.

Salı günleri Fethiye’de geleneksel Pazar kurulmaktadır. Yörede yetişen taze sebze ve meyve dışında çeşitli tekstil ürünlerini de bu pazarda bulabilirsiniz.

 


İKLİM

Yörede, sıcak ve kurak yazları, ılık ve yağışlı kışları ile Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yaz aylarında 30 derece civarında olan sıcaklık, kışın genellikle 10 derecenin üzerindedir. Deniz suyu sıcaklığı hiçbir mevsimde 16 derecenin altına düşmez.


 

ULAŞIM

 

Karayolu: Muğla, Antalya ve Burdur bağlantılı üç karayolu Fethiye'yi Türkiye'nin bütün kentlerine ulaştırır.

Havayolu: Havayolu ulaşımı için en yakın alan, 50 km. uzaklıktaki Dalaman ve 255 km. uzaklıktaki Bodrum havaalanlarıdır. Türk Hava Yollarının yaz kış sürdürdüğü seferlerin yanı sıra, turizm sezonu boyunca pek çok Avrupa kentinden düzenlenen uçuşlardan yararlanmak mümkündür. Yine üç saatlik bir uzaklıkta olan Antalya Havaalanı da Fethiye'ye ulaşımı sağlayan diğer önemli odak noktasıdır.

Denizyolu: Çok korunaklı bir doğal yapıya sahip olan Fethiye Limanı bütün yatçıların uğrak yeridir. Türk Denizyollarına ait gemiler de yaz aylarında düzenlenen Akdeniz turlarında Fethiye'ye uğramaktadır.

 

 

KONAKLAMA

Türkiye’nin diğer gözde tatil beldelerinde olduğu gibi, Fethiye’de de farklı çeşitlerde lüx otellerde konaklamanız mümkündür. Bu otellerin büyük bölümü yükseklerde ve Ölüdeniz manzarasına konuşlanmıştır.



DOĞAL GÜZELLİKLER

Ölüdeniz

Korunaklı durgun suyuyla Ölüdeniz ve hemen yanı başındaki Belceğiz Plajı, Akdeniz’in beyaz köpüklerini, çam ağaçlarının yeşiliyle buluşturuyor.

Dünya turizminin gözdesi Ölüdeniz Kumburnu Milli Parkı ve Belceğiz Plajı, Fethiye ilçe merkezine 15 km uzaklıkta ve zengin florası, yamaç paraşütü için elverişli konumu ile bir “dünya mirası” olmayı hak eden Babadağı’nın eteklerinde yer alıyor. 

Ölüdeniz Lagünü’nde, kışın su sıcaklığının 19° nin altına düşmemesi ve bölgedeki hava sıcaklığının gece ve gündüz ortalamasının 12°C dolayında olması, kış tatilinizi de Ölüdeniz’de geçirmeniz için tercih nedeniniz... 



Kelebekler Vadisi

Fethiye’nin en güzel koylarından birisi olan “Kelebekler Vadisi”,   dik ve derin bir vadi tabanında on hektarlık bir düzlükte yer alır. Akdeniz’in deniz seviyesi kelebeklerinin bir arada görülebildiği bir açık hava müzesi görünümündeki vadide İlkbahardan başlayarak dokuz-on ay boyunca 30 tür gündüz ve 40 tür de gece kelebeğinin yaşam sürecini izlemek mümkün…

Kelebekler Vadisine,  Ölüdeniz’den kalkan servis teknesiyle,  yarım saatlik bir yolculukla ulaşılabilindiği gibi, Faralya’dan zorlu bir yürüyüşle ya da 1975  mt. Yükseklikteki Baba Dağı’ndan parapante ile uçarak ulaşmak isteyenlerin düşleri de gerçek olabiliyor. 
Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz’den günü birlik tur yapan teknelerin de mola verdiği duraklardan birisi. Her sabah Belceğiz plajından yola çıkan teknelerle ulaşabileceğiniz vadide, kısa bir mola bile, size farklı bir cennette olduğunuzu anımsatmaya yetiyor.

Turkuvaz renkli minik koyunda yüzmenin keyfini çıkardıktan sonra, vadinin içinde zengin floralı bir ortamda yürüyüş yapanları bir de sürpriz bekliyor... Dik ve yüksek yarların sonunda ulaşılan iki küçük şelale, yürüyüşçülere zevkli bir duş olanağı sağlıyor. Gezginlerin betondan arındırılmış doğal ve güvenli bir ortamda tatil yapmaları için  “Kelebekler Vadisi” ideal bir seçim.




 

Saklıkent

Saklıkent Kanyonu, Fethiye’ye 50 Km. uzaklıkta benzersiz bir doğa harikasıdır.  300 mt derinliğinde ve 18 Km. uzunluğundaki kanyon, binlerce yıl boyunca dağlardan gelen akarsuların, kayaları aşındırması sonucunda, bugünkü biçimini almıştır. Kışın, içerideki su seviyesinin yükselmesi nedeni ile, ziyaretçilerin yalnızca yaz aylarında kanyonun içine girmeleri mümkün olabiliyor. Eğer hobilerinizin arasında fotoğrafçılık da varsa, Saklıkent ve çevresinin bozulmamış doğallığından muhteşem görüntüler yakalayabilirsiniz. 



Göcek

Dünya’nın birçok ülkesinden yat kulüpleri üyesi denizciler birbirlerine şu mesajı vermektedirler: ‘’Türkiye’nin Göcek koylarını mutlaka görün. Çok farklı, muhteşem yerler. Doğa ile tarih el ele, iç içe…’’ Dünya’nın dör bir yanından Göcek koyları ve adalarına gelenlerin sayısı her geçen gün daha da artmaktadır. Göcek, Türkiye’nin son yıllardaki en gözde marinalarının bulunduğu şirin bir belde… Yalnızca denizcilerin değil, karayolluyla gelen turistlerin de gözde uğrak yeridir.

Kapıdağ Yarımadası ile Fethiye Körfezi’nin kıyıya ulaştığı noktada yer alan Göcek, Dalaman Havaalanına yalnızca 20 km uzaklıktadır.



 

 

 

 

PLAJLAR

Belceğiz Plajı

Korunaklı durgun suyuyla Ölüdeniz ve hemen yanı başındaki Belceğiz Plajı, Akdeniz’in beyaz köpüklerini, çam ağaçlarının yeşiliyle buluşturuyor. Dünya turizminin gözdesi Ölüdeniz Kumburnu Milli Parkı ve Belceğiz Plajı, Fethiye ilçe merkezine 15 km uzaklıkta ve zengin florası, yamaç paraşütü için elverişli konumu ile bir “dünya mirası” olmayı hak eden Babadağı’nın eteklerinde yer alıyor. 

Belceğiz Plajı, denizden, kumdan ve güneşten yararlanırken bir yandan da  her türlü su sporunu yapabileceğiniz olanaklar sunuyor. Yine, plajdan kalkan günübirlik tekne turlarına katılarak, Ölüdeniz’in çevresindeki diğer güzellikleri keşfedebilir, mini bir mavi yolculukla, Akdeniz’in engin maviliklerinin, kıyılarda Toros’ların yeşiline nasıl dönüştüğüne tanıklık edebilirsiniz. Ölüdeniz Lagünü’nde, kışın su sıcaklığının 19° nin altına düşmemesi ve bölgedeki hava sıcaklığının gece ve gündüz ortalamasının 12°C dolayında olması, kış tatilinizi de Ölüdeniz’de geçirmeniz için tercih nedeniniz...

 


 

 

 

Çalış Plajı

Fethiye ilçe merkezinden 5 km uzaklıktaki Çalış Plajı, yörenin en önemli konaklama ve eğlence merkezlerinden birisidir. Hemen karşısında, Fethiye Limanının giriş kapısı sayılabilecek Şövalye Adası yer alır. Çalış Plajı’na Belediye otobüsleri ve dolmuşların yanısıra, küçük dolmuş tekneleri ile denizden de ulaşım olanağının bulunması, tatilcilere büyük kolaylık sağlamaktadır.Sıcak yaz günlerinin serin akşamları, tatillerinde Çalış’ta konaklamayı seçenlerin ayrıcalığıdır

Caretta caretta kaplumbağalarının en önemli yuvalama bölgelerinden biri olan Çalış Plajı, bugüne kadar 219 türün tespit edildiği, Çalış Doğa Parkı-Kuş cennetini de kapsıyor.



Kıdrak Plajı

Kıdrak Plajı Kıdrak Tabiat Parkı içinde bulunur. Belcekız plajına 3 km. uzaklıkta, Ölüdeniz Faralya yolu üzerindedir. Çam ağaçları, yumuşacık bembeyaz kumu ve berrak denizi ile denize girmek için idealdir. Genellikle Ölüdeniz plakından daha az kalabalıktır. Park alanı içinde piknik yapma olanağı ve ihtiyaçların karşılanabileceği bir büfe mevcuttur. WC  ve duş bulunmaktadır. 



KOYLAR

Gemile Koyu

Kayaköy'e 6 km. uzeklıkta bulunan Gemile Koyu, gidiş yolunun harika manzarası, yürüyüş yolları ve karşısındaki Gemile Adası ile tatilinizin unutulmaz plajlardan birisidir. Gemile Adası doğal güzelikleri ve Bizans dönemine ait tarihi kalıntıları ile mutlaka görmeye değer. Gemile Koyunda piknik, plaj şemsiyesi ve şezlong kiralama, WC, duş olanakları ve küçük bir restoran bulunmaktadır. 

 


 

 

 

 

 

 

 

Günlüklü Koyu

Mis kokulu sığla ormanı yanında yer alan Günlüklü koyu plajı ince kumlarla kaplıdır. Koyda piknik, duş ve WC olanakları mevcuttur. Koya günübirlik ziyaret ücreti alınmaktadır. Ayrıca hoş bir mimasiri ve servisi olan kulüp otelde konaklama olanağı bulunmaktadır.


Katrancı Koyu

Fethiye'ye 15 km. uzaklıktaki Katrancı Tabiat Parkı çam ve Okaliptus ormanı ile iç içedir. Biri kumlu, diğeri çakıl taşlı iki koyu bulunur. Katrancı Koyu'nu günü birlik ziyaret edebileceğiniz gibi, ağaç evlerde, çadırınızda ya da karavanınızda da konaklayabilirsiniz. Ağaç evler ve restoran yıl boyunca hizmet vermektedir.


SPORTİF ETKİNLİKLER

Yamaç Paraşütü

Ölüdeniz’in Doğu yakasını kapatan heybetli Babadağ , yamaç paraşütü için dünyanın en iyi uçuş noktalarından biri sayılıyor. Zengin florası ile “dünya mirası” listesinde yer alan Babadağı, Ölüdeniz ve çevresinin muhteşem güzelliğini farklı bir boyuttan gözler önüne seriyor. Bir pilot eşliğinde tandem atlayışı yapmak ve mavi gökyüzünde süzülürken, Ölüdeniz’in görselliğini kameranızla belgelemek yalnızca tatilinize değil, tüm yaşamınıza renk katacak bir deneyim...  

1975 metreye yükselen zirveye hırçın dağ yolunda katedilen heyecan verici bir yolculukla ulaşılıyor… Atlayış öncesi, son hazırlıklar tamamlanıyor. Paraşüt donanımı kontrol edildikten sonra, birlikte uçacağınız pilot, sizi teknik olarak bilgilendiriyor ve yapmanız gerekenleri anlatıyor.Size düşen, rüzgarla doğru birkaç adım koşmak ve kendinizi gökyüzüne bırakmak.
Paraşüt açıldıktan sonra bulutların arasından geçecek ve denize ulaşacaksınız. Artık rahatlayın ve bu mükemmel uçuşun keyfini çıkarın...

 




 

 

 

Dalış

Fethiye’nin kıyılarının kristal berraklığındaki temiz suları, dünyanın en hızlı gelişen eğlenceli sporlarından biri olan sualtı dalışı için ideal koşullara sahiptir. Uzun bir kıyı şeridinde olumsuz etkili hiçbir akıntının olmaması, kolay ve güvenli biçimde bu sporu öğrenmenize yardımcı oluyor.

Deneyimli dalgıçlar için seçilmiş yaklaşık 20 dalış noktasında bütün zevklere hitap eden sığ  kayalıklar, etkileyici mağara, duvar ve tüneller bulunmaktadır. Ayrıca, Büyük İskender’in Asya’yı ele geçirdiği İ.Ö. 334 tarihinden kalma bazı amforaların görülebildiği arkeolojik dalışlar yapmak da mümkündür.

 



Rafting

Kano için, Eşen Çayı üzerinde, lisanslı eğitmenler ve rehberler eşliğinde,  doyumsuz güzellikler arasında akıntı yönünde kürek çekilerek yapılan yolculuk, 18 km. lik kumsala sahip, antik Patara Kentinde son buluyor. Yaklaşık 15 kilometrelik parkur boyunca, yemek, çamur banyosu ve yüzme molası veriliyor.

Yaklaşık 6 saat süren serüven boyunca, sakin akan çayda, zaman zaman küçük dökülmeler ve anaforlar yolculuğu heyecanlı kılıyor. Rafting için  debisi daha yüksek olan,  Dalaman Çayı, macera tutkunlarını bekliyor. Doğal kireçtaşı ile beslenen berrak bir görüntüsü olan çay, ulaşımın kolaylığı ve turistik yörelere yakınlığı nedeniyle ilgi görmekte ve yıl boyu rafting olanağı sunmakta…


 

 

 

#şimditatilzamanı WhatsApp